Geschiedenis

Scoutinggroep St. Stanislaus Kostka is voortgekomen uit de Jonge Wacht, de St. Gerardus Majella-groep. Dit was de voor-oorlogse Rooms Katholieke vereniging voor jongeren. De activiteiten vonden plaats in de natuur. De organisatie had een hut van plaggen bij de Vlasroot tussen Veldhoven en Waalre. In de oorlogsjaren legde de Kerk de activiteiten van de Jonge Wacht stil.

Na de oorlog nam Jonge Wacht-leider Henk Smets samen met de gemeentesecretaris in Veldhoven, de heer Westelaken, een onderwijzer op de jongensschool, de heer Cees van Berendonk, en kapelaan Vogels het initiatief tot het oprichten van De Pioniers voor jongens van een jaar of 12 tot ongeveer 15 jaar.

De eerste blokhut werd gebouwd van hout, dat men kreeg van de militaire overheid, en geplaatst aan de Dorpstraat. Doch enige jaren later brandde deze af. Op deze plaats is nu Makelaarskantoor Jansen gevestigd. De eerste leiders waren Frans van de Linden, Gerrit van de Boom, Frans Lodewijks en Nol Westelaken. Gerrit van de Boom werd de eerste hopman.

De Pioniers bestonden maar kort, van eind 1944 tot eind 1946. In dat jaar werd de RK Padvindersbeweging opgericht. De Pioniers sloten zich bij deze organisatie aan. De St. Stanislaus Kostka zag het levenslicht. In deze tijd ontstonden ook de welpen, jongens van ongeveer 6 tot 9 jaar. Leidsters van het eerste uur waren Toos Rooymans, Mieke van de Boom, Mia Verhagen en Any Westelaken. Deze laatste was de eerste Akela. In korte tijd groeide onze groep uit tot 4 verkennersgroepen en 2 welpenhordes.

De tweede blokhut van de scouting in Veldhoven-dorp werd gebouwd in 1948 en stond ter hoogte van de huidige parkeerplaats aan de E3, de Oeienbosch. De naam ’t Gurke is waarschijnlijk een afleiding van de heemkundige benaming van dat gebied; het Goor.

Van 1955 tot 1962 kwam er de klad in. Doch toen de heer Smeyers als groepsleider werd aangezocht, leefde onze groep steeds sterker op. De blokhut werd in 1963 door brand verwoest. Gezien de plannen op die locatie een snelweg aan te leggen werd de nieuwe (derde) blokhut in 1966-1968 gebouwd aan de Knegselseweg. Ook deze blokhut draagt de naam; ’t Gurke. Totdat de nieuwe blokhut klaar was, zat de St. Stanislaus Kostka groep in kleuterscholen, in de looierij van Van Sambeek en de stam huisde in de sigarenfabriek.

Halverwege de jaren zestig ontstond de Jacintegroep. Dit was de meisjesgroep, die los stond van de jongensgroep. Beiden waren wel aangesloten bij de landelijke koepel Scouting Nederland.

In 1981 werden de jongens en meisjes één groep en werd de naam St. Stanislaus Kostka door beiden gevoerd.

Onze groep heeft ook niet altijd alle speltakken gehad zoals we die nu kennen. Rond 1987 was het animo zo groot dat scouting Nederland besloot om ook een speltak voor kinderen van 5 tot 7 jaar op te richten: de bevers genaamd. Dit is een goede keus geweest, 30 jaar later zijn er nog steeds bevers van het eerste uur lid van onze scoutinggroep.

Inmiddels hebben we ook al weer verschillende jubilea achter de rug. Het 40, 50, 60 en in 2016 het 70 jarig jubileum van onze groep. Dit is elke keer weer groots gevierd met verschillende activiteiten in veldhoven en voor alle leden de groep, maar ook een reunie en natuurlijk niet te vergeten het gezamenlijke groepskamp. In 2006 zijn we met 150 leden naar Baarn geweest waar we een fantastisch kamp gehad hebben. In 2016 hebben we Nistelrode aangedaan met alle jeugdleden.

Na het 60 jarig jubileum stond al weer snel de andere grote verandering voor onze scouting groep voor de deur. De blokhut was namelijk hoog nodig aan vervanging toe. Het heeft een aantal jaren lobby en calculatiewerk gekost maar nadat de benodigde gelden via sponsoren fondsen en subsidies binnen waren konden we in 2007 aan de bouw beginnen. Omdat we graag de vorderingen van de blokhut willen zien, zijn we in bouwketen op het speelveld groep gaan draaien. Het resultaat is dat in september 2008 de blokhut ’t Gurke 3 officieel door burgemeester Mikkers van Veldhoven geopend werd.