Vertrouwenspersoon

Binnen de vereniging willen we het spel van scouting sociaal veilig spelen. Zo is er vanuit Scouting Nederland een gedragscode en een protocol bij grensoverschrijdend gedrag binnen de groep.

Het Huishoudelijk Reglement van Scouting Nederland schrijft voor dat er een meldplicht is bij het vermoeden van grensoverschrijdend gedrag en dat we een vertrouwenspersoon binnen de groep moeten hebben.

Een vertrouwenspersoon is een persoon waar iemand melding kan maken van grensoverschrijdend gedrag, in een veilige omgeving en in vertrouwen. De vertrouwenspersoon ondersteunt het slachtoffer en neemt een onafhankelijke positie in ten opzichte van de groep en andere leden binnen de groep. Daardoor is deze ook benaderbaar als iemand geen gehoor vindt bij bestuur of leidinggevenden, of zich daar onveilig voelt.

Hiermee zijn we als bestuur aan de slag gegaan en hebben in onze omgeving gekeken naar potentiële kandidaten voor deze rol. We hebben enkele voorwaarden gesteld waar deze persoon aan zou moeten voldoen:

· Je straalt een bepaalde senioriteit uit en vertrouwen;

· Je bent sociaal toegankelijk, oprecht, en je geniet het vertrouwen van leden, ouders, leidinggevenden, etc.;

· Je bent bekend met de vereniging en de wereld van scouting;

· Je bent integer en opereert vanuit bewuste vertrouwelijkheid, je kunt omgaan met moreel/ethische vraagstukken;

· Je hebt inzicht in de aard en omvang van de verschillende gebieden en effecten waar grensoverschrijdend gedrag kan plaatsvinden.

We hebben drie kandidaten gevonden waar wij veel vertrouwen in hebben die bovenstaande rol zouden kunnen vervullen. Deze drie personen vullen elkaar aan en willen graag gezamenlijk optrekken om deze rol vorm te geven.

Zij zijn te bereiken via een centraal mailadres, of via een individueel mailadres. Na initieel contact via mail kunnen verder contactgegevens worden gewisseld en kan er telefonisch contact worden gezocht.

Algemeen mailadres: verstrouwenspersoon@scoutingssk.nl wanneer je hier naar toe mailt komt het bij alle drie de vertrouwenspersonen.

Marloes

marloesvdmierden@scoutingssk.nl

Ik ben Marloes van der Mierden,
37 jaar en woon met mijn partner en 2 kinderen in Oerle. Jaren terug begonnen als jeugdlid binnen de SSK en later als leiding van de gidsen en rowans / sherpa’s actief geweest. In het dagelijks leven ben ik docent op een middelbare school in Eindhoven.

Na een aantal jaren niet meer betrokken te zijn geweest bij de scouting is de rol van vertrouwenspersoon een mooie manier om weer terug te komen binnen de groep en zo mijn steentje bij te kunnen dragen.

Voor sommigen ben ik een bekend gezicht, voor anderen een vreemde, maar ik zal binnenkort langskomen op de blokhut om mijn gezicht te laten zien. Als je vragen hebt, spreek me gerust aan of benader me via de mail.

Bas

bascoppens@scoutingssk.nl

Ik ben Bas Coppens,
39 jaar oud en ik loop al bijna 35 jaar rond bij deze scouting.

Buiten dat ik lid ben heb ik ook nog een aantal taken daarnaast vervuld, zoals ruim 10 jaar welpenstaf, aansluitend een aantal jaren regiostaf en 4 jaar bestuurslid van de SSK.

Het lijkt me erg leuk om me wederom weer actief in te kunnen zetten bij deze groep in deze functie.

Anouk

anouk.pisters@scoutingssk.nl

Ik ben Anouk Pisters,
en loop al vanaf mijn 8e rond op Blokhut t-Gurke. Ik ben begonnen bij de Kabouters (tegenwoordig Shanti’s) en later nog een aantal leuke jaren gehad bij de gidsen. Daarna ben ik 10 jaar lang met heel veel plezier onder de bijnaam ‘Hippe Springveer’ door het leven gegaan, als staf bij de bevers. Een aantal van jullie kennen mij daar nog wel van 😉

Verder ben ik nog een aantal jaren zelf lid geweest van de Ramstam, en verantwoordelijk geweest voor de ledenadministratie.

1,5 jaar geleden heb ik door tijdgebrek en omstandigheden besloten afscheid te nemen van de groep en te stoppen, maar als scouting eenmaal in je bloed zit… gaat het er niet meer uit! Een half jaar later zijn ook mijn meiden lid geworden van de bevers en shanti’s. Bij mij begon het scoutinggevoel meteen weer te kriebelen. Het lijkt daarom me erg leuk om als vertrouwenspersoon weer wat te kunnen bijdragen aan deze mooie groep!